17 Eylül 2013 Salı

Sağlıklı Beslenme Tüyoları ve Doktorumla Görüşmem

Bu yola çıkmaya karar verdiğim ilk anadan itibaren, işin uzumanı birinden destek almam gerektiğine inanıyorum. Bu yüzden çevremdekilerden de sıkça adını duyduğum Uzman Doktor Murat Berksoy' a başvurdum. Dün, yaklaşık 45 dakika süren bir görüşmemiz oldu.


Daha önce danıştığım bir çok beslenme uzmanının aksine benle çok ilgilendi. Bir diyet listesi ve kan tahlili raporu tutuşturmak yerine elime, baştan itibaren her şeyi detayı ile açıkladı bana. Hatta durmadan konuşan annemin (ki annem benden önce ki danışanı) ve arkadaşının dışarı çıkmasını rica etti. İstekli ve karalı biri görmüşken onunla tek başıma görüşmek isterim dedi. Önce ölçümlerimi aldı. Sonra bana vücudumda yolunda gitmeyen bir çok fonksiyondan bahsetti. Beni sabırla dinledi, bildiğim yanlışları düzeltti. Ve bana kendi kendimin antrenörü olmayı öğreteceğini söyledi. Ki bu en çok sevindiğim kısmıydı işin. Bir gece önceki nasıl yapacağım korkusundan eser de bırakmadı içimde. Hedeflerimi anlatınca çok güzel ama bana laf söyleme, eylemle gel dedi. Bu da beni ayrı bir şekilde motive etti... İlk defa bir doktor beni kendi hayatımı kendimce yoluna sokabileceğime ve değiştirebileceğime ikna etti. 

Doktorum hakkında araştırma yapmak isteye ya da danışmak isteyen olursa websitesini ziyaret edebilirler. 


Etik bulmadığım için bana verdiği beslenme günlüğünü burda paylaşmayacağım ama bana verdiği tavsiyeleri ve sorularıma verdiği cevapları sizinle de paylaşmak da bir sakınca görmüyorum.

Beraber hazırladığımız beslenme programında o kadar çok şey var ki ben bunları nasıl yerim diye düşünüyordum ki bana '' Seni baştan yıldırmaktansa diyetten, sanki diyette değilmişsin gibi bir program hazırladık. '' dedi. Bunların hepsini yiyemem zaten ama en azından ruhum ve gözüm doymuş oldu. Ayrıca;  ''Hayatın boyunca diyet listelerindekiler kadar az yiyemezsin. O yüzden diyeti bırakır bırakmaz normal yemeye geçen insanlar kilo alır. '' dedi ki bence çok haklı...

Beslenmede herkesin de bildiği üzere yağlar, proteinler ve şekerler (karbonhidratlar, sebzeler, meyveler) bulunmakta. 

Vücuda alınan şeker insülin seviyesini bir anda yükseltip düşürdüğü için çabucak acıkmaya sebep olur. Ayrıca İnsülinin diğer bir dezavantajı kaslara giderek daha az yağ yakmaları için onları uyarır. 

Ben az az sık sık mı yemeliyim dediğimde. Sık sık yemek sana her yemeğin ardından insülin salgılatacağından vücudundaki yağ yakımını yavaşlatır ve bu bizim işimize yaramaz dedi. İlk başta 5 öğün ile başlayıp bunu yavaş yavaş 3 öğüne düşürecekmişiz. Ayrıca daha çok yağ yakmak istiyorsan olabildiğince az şeker tüketmemiz gerekiyor dedi. Dipnot: Yukarda şekerler kısmına karbonhidratlar, sebzeler ve meyveler yazdım. Benim diyetimde sebzeler bolca varken, yarım porsiyon meyvem ve sadece 3 kaşık müslim var. Bunu da belirtmeden geçmeyeyim dedim, bir yanlış anlaşılma olmasın diye.

Vücut acıktığında da susadığında da aynı sinyali gönderirmiş ve bu gönderdiği sinyallerin %90'nını su içerek bastırmak mümkünmüş. Napıyormuşuz; bol bol su içip, sıvı tüketiyormuşuz =). 

Her öğünü yeme süresi ortalama 20 dakika olmalıymış Bana yemek yerken mızmız çocuklar gibi davran ve her lokman kaşığın üçte biri olsun dedi. Oyalana oyalana yemek yemek lazım. Ben şimdiden başladım minnacık parçalara bölmeye ve arada kalkıp başka bir şeye bakıp yemeğimin başına dönmeye. ^_^

Beslenmede çeşitliliğin çok önemli olduğunu ve hafta 40 çeşit tüketmemiz gerektiğinin önemini vurguladı. Listeme de bolca çeşit koyarak benim sıkılmamı önledi. 

Sağlıklı bir uyku düzeni çok önemli! (bunu gerçi anneme söylemiş ama ben kendi üzerime de alındım.) Akşam 12 de uyuyup sabah 7 de aayğa dikilmeyi adet ediniyorum ^_^.

İnsan kilo aldıkça vücudundaki yağ hücreleri artarmış. Zayıfladığında ise azalmak yerine sadece küçülürlermiş. Düşünelim şimdi. Bu yağ hücleri küçüldü sadece azalmadı. Tekrar kilo alırsak eskileri bir yandan büyürken bir de yerine yenileri eklenecek. Çok fena, çok...

Light ürünleri kullanıp kullanmam gerektiğini sorduğumda. O ürünlerin yağlarını azaltırken karbonhidratlarını artırırlar. Vücuda alacağın şeker arttığından ne olur? İnsülin kaslara gider daha az yağ yak diye uyarır dedi. İşimize yarayacağına zararımıza olur yani, napıyoruz diyet ürünlerden uzak duruyoruz. Ayrıca insülin çok salgılanırsa çabuk açıkırız o yüzden en iyisi uzak durmak ^_^. 

Son olarak da günlük tutmamı istedi. Her gün ne yersem yazmamı istedi. ben bir boyut artırıp, sporumu da ekledim defterime hatta bana verdiği listeleri temize geçtim ve tavsiyelerini de not ettim. Bu günlük tutma olayını da sevdim.  İnstagramdan takip edenler defterimi de bilirler  ^_^. 

Doktorumun bana verdiği destekleyici ürünleri bir sonraki yazımda yazacağım. Bu yazı yeteri kadar uzun oldu. 

Bu cumartesi tekrardan doktorumla görüşeceğim. Kafamda bir sürü sor var sormak istediğim. Sizin de sorularınız varsa hepimizin adına sorabilirim...

Mail: laleozhan@gmail.com
instagram adım: lal_




4 yorum:

  1. Çok sağol bu faydalı bilgileri paylaştığın için:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim :). Dahası gelecek İnşallah :)

      Sil
  2. Güzel ve kaliteli bir yaşam için en doğrusunu yapmışsın, hepimize örnek olsun :)

    YanıtlaSil